10. Hur går jag vidare?

Klicka här om du vill komma till en utskriftsvänlig pdf-version av texten.

Välkommen till Modul 10 och grattis! Du har tagit dig igenom alla nio modulerna och är framme vid mållinjen – för den här kursen, vill säga. För arbetet med din utveckling och expansion finns det förstås ingen mållinje, men jag hoppas att du känner att du har tagit ett litet steg mot ett liv där du lättare kan identifiera din egen inre röst och vågar lyssna på den. Kanske har du börjat ta ut just dina kompassriktningar – de kan som sagt vara flera! – och inte bara ökat ditt medvetande om var och varför det skaver här och där, utan också börjat fundera över vilka små (eller stora) steg du skulle kunna ta för att komma mer till din rätt som människa och leva livet fullt ut. Känner du att du fortfarande famlar, ta det lugnt! Tids nog kommer kompassnålen att stanna.

Jag hittade två citat hos Mentor’s Channel, som jag tycker sammanfattar kursens huvudtankar ganska väl:

 

För det första, att släppa in det som kommer till oss – det som vår inre röst säger är viktigt – och att släppa taget om det vi inte längre behöver. För det andra, om du – liksom jag – är en listskrivare, så känns väl en sådan här lista mer inspirerande än den vanliga “att göra”- eller “att handla-listan”, eller hur? (Jag och min Livstids-Sara har förresten gjort en inspirationsbok på just det temat: Älskade lista – från måsten till lust heter den). J

NYA DIKEN ATT HALKA I

Det är lätt att tro att livet blir enkelt att leva när vi har lyckats ta oss igenom utmaningar och känner att vi äntligen har “kommit hem” – exempelvis äntligen hittat “den rätte” eller “det ultimata jobbet”. När vi har gått igenom så mycket, lärt oss så mycket om oss själva, hittat vår kompass och blivit så där visa så borde allt gå lätt framöver.

Men vi kommer att fortsätta att känna oss vilsna och osäkra emellanåt – om än kanske inte i precis samma situationer som tidigare – drabbas av nya sorger, göra nya misstag och ibland halka tillbaka i gamla tanke- och beteendediken.

Så här skriver en av mina inspirationskällor, Marie Forleo, utifrån ett liknande perspektiv:

”It’s […] easy to look at people you admire and assume they’ve somehow gotten past these kind of crises.

You might mistakenly believe that all the meditation and morning rituals and butter coffee have somehow given them an impenetrable forcefield against the clusterfucks of life.”

Nej, det finns inget vaccin mot livets berg- och dalbana, hur mycket vi än slår knut på oss för att bli harmoniska människor. Det är viktigt att komma ihåg – särskilt när vi återigen står där och känner att det skaver – att utveckling och expansion är ett ständigt pågående, livslångt, arbete. Dels är de insikter och lärdomar vi får färskvara, som behöver underhållas. Dels ställs vi ofta inför nya – och ibland tuffare – utmaningar när vi väl har börjat kasta oss ut i det okända, som jag pratade om i Modul 9.

ATT UPPSKATTA HELA RESAN

Mycket i den här kursen har handlat om medvetenhet och närvaro i nuet. Vår förmåga att vara närvarande är viktig att träna om vi ska kunna leva ett mer medvetet liv, utifrån våra inre kompasser. Det finns också en risk att vi, om vi ständigt visionerar om allt vi vill uppnå, missar resan dit, något som vi pratar om i poddsamtalet med min dotter Sanna.

En aspekt av detta fångas upp i filosofen Sören Kirkegaards ord:

”Livet är inte ett problem som ska lösas

utan en verklighet som ska upplevas.”

Robban Broberg sjunger också:

“Målet är ingenting, vägen är allt…”

Så långt är jag kanske inte beredd att gå. För visst kan det vara alldeles underbart att uppnå ett mål, att förverkliga en dröm. De senaste åren har jag gjort det vid ett flertal tillfällen, bland annat när min debutroman äntligen såg dagens ljus – en fantastisk upplevelse efter så mycket tid och energi som jag har lagt på att skriva den. Känslan att uppnå något som jag har längtat efter ända sedan jag var fyra år.

Det viktiga tror jag är att träna oss i att då och då stanna upp och faktiskt uppleva resan medan den pågår, med alla våra sinnen och känslor – såväl positiva som negativa – i stället för att bara blint rusa framåt mot målet. Och det behöver inte finnas någon motsättning mellan att vara medvetet närvarande och att blicka framåt. Det är helt okej att visionera, affirmera, visualisera och att (med ett Livstidsuttryck) ”göra förtida uttag på glädjekontot”. Det här med att tillåta oss att längta efter något tycker jag är så fint, och Bodil Jönsson har skapat ett av mina absoluta favoritord, längtansrymd. Längtan hjälper oss att hitta våra kompassriktningar.

Det gäller bara att inte ständigt vara där framme och aldrig här och nu. Då finns dessutom en större risk för att vi blir alldeles tomma när vi har uppnått ett mål, förverkligat en dröm. Vad gör jag nu? Hur ska jag kunna toppa det här?

Om vi kan se framåt och längta men också vara medvetet närvarande i nuet kan vi också bli bättre på att hantera de delar av vår resa som känns tunga, kanske på grund av osäkerhet om vart vi är på väg eller oro för om det kommer att fungera. Vägen får lov att vara krokig och resan får ta tid. Vi får misslyckas och resa oss igen. Det handlar bara om att träna oss i tillit till att vi alltid kommer att se ljuset i tunneln, förr eller senare. Ett sätt att göra det är att påminna oss om tidigare perioder i livet som har varit jobbiga, och som vi faktiskt har tagit oss igenom. Tänk bara på din allra första kärlekssorg. Jag misstänker att du liksom jag aldrig trodde att du någonsin skulle kunna älska igen.

Ofta är det lättare att i efterhand analysera de jobbiga perioderna och se att de var viktiga och (ofta) bra för oss i det långa loppet, att vi hade något att lära oss där. Men i takt med att vi blir bättre på närvaro och acceptans kan det också bli lättare att komma till den insikten medan vi fortfarande är mitt i det jobbiga. Så var det för mig i min senaste tunga period. Då och då klev jag liksom ur mig själv, ställde mig vid sidan av och betraktade vad som pågick med nyfikenhet och intresse. Och sen klev jag in i eländet och var ledsen och osäker igen. Nu i efterhand ser jag hur viktigt alltihop var för mig. Jag har också kommit att konstatera att jag uppskattar ett liv med tyngd och svärta emellanåt, eftersom färgerna på något sätt blir klarare då. Hela spektrat, liksom!

NÄR DRÖMMAR GÅR I KRAS

Ja, visst går drömmar i kras ibland. Vi uppnår inte det där som vi hade längtat så mycket efter, eller så uppnår vi det och så blir det inte alls som vi hade tänkt oss när vi gifter oss med personen som vi trodde var vår själsfrände, köper vårt drömhus eller skriver den där fantastiska boken som gör oss till kändisar över en natt.

Jo, så är det. Det blir inte alltid som vi har tänkt oss. Just det är en av anled­ningarna till att jag i den här kursen har pratat mer om livsriktningar och önskade grundkänslor än om att bara sätta upp konkreta mål för förändring. Om vi har tydliggjort vad som är viktigt för oss på ett djupare, mindre konkret plan kan exempelvis ett mål som inte uppnås kännas mindre som ett misslyckande, och bli lite lättare att acceptera. Här är återigen medveten närvaro och förmågan att stanna upp och vara i stillhet viktigt – precis som när vi första gången börjar lyssna efter vår inre röst.

Kanske kan vi hitta andra sätt än det vi först hade tänkt oss att leva efter den riktning som vår kompassnål pekar ut, sätta upp andra mål som manifesterar samma sak.

Eller så säger vår inre röst att det är dags att ta ut en ny kompassriktning, när det inte blev som vi hade tänkt oss, just det som vi pratade om i Modul 5 och som vi kom in på i mina poddsamtal med exempelvis Therése Högberg, Louise Halvardsson, Julieta Talavera och Linda Asplund.

Vi kan behöva se över förutsättningarna vi hade skapat – det vi ville göra kanske helt enkelt inte var genomförbart, i alla fall inte just nu. Jag tänker exempelvis på om jag hade kastat mig ut i tomma intet när jag sa upp mig. Om jag inte hade haft den där grundinkomsten från mina tidigare läromedel, om jag inte hade haft en familj och vänner som stöttat och trott på mig, om jag inte hade varit inställd på att jag måste försaka en del av min ekonomiska bekvämlighet, då hade det här aldrig gått i lås.

Och jag har ju fortfarande inget facit. Kanske kommer jag inte att kunna leva på det jag älskar att göra framöver, men då har jag i alla fall gjort allt jag kunnat för att försöka. Och det kommer jag aldrig att ångra.

LYCKLIGA KOMPROMISSER

Ibland kan vi behöva drömma stort och sedan släppa den stora drömmen för att förverkliga en mindre del av den, som jag gör med mina tankar om att ha en egen kursgård. Förutsättningarna är inte de rätta för att starta ett sådant stort projekt, i alla fall inte just nu, och i stället förverkligar jag mindre delar av den drömmen, t.ex. genom den här kursen, som jag beskrev i Modul 7.

Ibland vill vi för många stora saker samtidigt. Min poddgäst Emilia Linderholm (avsnitt 8) berättade om hur hon stod inför ett vägval där hon helt enkelt var tvungen att välja – mellan en karriär som konstnär och en som operasångerska. Det gick inte att förena dessa båda, i alla fall inte i kombination med livet som småbarnsförälder. Självklart är det svårt att välja när vi har mer än en stor passion i livet, men ibland är det nödvändigt. Och det måste ju kanske inte heller vara för alltid. Själv har jag märkt att sedan jag lämnade min anställning och började skruva på den där “kreativa kranen” så rinner den i en takt som gör att jag omöjligt kan förverkliga alla idéer som kommer flygande, inte på en gång. Somligt kanske det aldrig blir något av, och annat får helt enkelt ligga till sig, tills tiden är mogen. Ibland är det oerhört frustrerande, men jag tränar mig på att acceptera.

En tredje aspekt av att kompromissa med en dröm är när vi av någon anledning måste släppa taget om en relation. Som jag beskrev i Modul 5, har jag gått igenom en “lycklig skilsmässa” från min bästa vän och kollega Sara, där vi utvecklas åt olika håll. Det blev inte som vi hade tänkt oss från början, men det blev himla bra ändå. Vi får blomstra på varsin kvist.

Om du är i en situation där en dröm har gått i kras av någon anledning, där du kanske har varit tvungen att göra ett val mellan två saker du gärna hade velat ha, eller där du måst kompromissa på något annat sätt, så önskar jag dig styrka att gå vidare, kanske med hjälp av några av de vandringsstavar som vi pratade om i Modul 8. 

MER INSPIRATION?

Oavsett var du är i din process just nu, så hoppas jag att den här kursen har gett dig möjlighet att stanna upp och fundera över vem du är, var du är, vart du vill och vad du behöver för att ta dig dit. Hur just du kan utvecklas, komma till din rätt och bli en positiv kraft i världen. Kanske är du proppmätt på inspiration, eller så vill du ha ännu mer, nu eller framöver.

Jag skulle i alla fall vilja tipsa om ett verktyg som jag (och många jag känner) har haft stor glädje av de senaste åren: Unravel Your Year, skapat av Susannah ConwayDet är ett inspirationsmaterial (gratis nedladdningsbart här) att jobba med vid varje årsskifte för att ta vara på vad det föregående året har gett oss och visionera inför året som kommer. Sara och jag pratar om det här materialet under våra årligen återkommande nyårspoddsamtal.

Om du vill jobba vidare framöver med liknande uppgifter som dem vi har ägnat oss åt i den här kursen, kan jag rekommendera dig Unravel-materialet. Och så har du förstås med dig allt du har gjort här och kan gå tillbaka och titta på det igen, kanske göra övningar du inte hann med, eller fundera på frågor du inte hann reflektera över den här gången, kanske bjuda in andra till samtal kring dem också.

Jag har satt ihop en lista på några av mina största inspirationskällor, de som på olika sätt har bidragit till den här kursen – vid sidan av mina poddsamtal, egna erfarenheter och tankar. Kanske finns det något du skulle vilja läsa eller höra mer om, kanske vill du gå fler kurser?

Du hittar listan längst ner i blogginlägget. Varmt välkommen att botanisera! Kom bara ihåg att inte fastna i det passiva konsumerandet av andras klokskap utan att också reflektera över på vilket sätt den kan omsättas till praktik i ditt eget liv.

Nu sätter vi punkt för kursen med hjälp av två citat. Det första kommer från min egen dotter Lova när hon var 10-11 år, ur ett samtal om att följa sitt hjärta och förverkliga drömmar:

”Jag vill hellre ha ett liv som är som en vacker bro med lite hål i än en ful bro utan hål.”

Och så ett av vår nationalskald Tomas Tranströmer, från dikten Romerska bågar:

”Skäms inte för att du är människa, var stolt!

Inne i dig öppnar sig valv bakom valv oändligt.

Du blir aldrig färdig, och det är som det skall.”

Tack för att jag har fått vara med och (förhoppningsvis) bidra med lite inspiration till din resa och stort lycka till med ditt fortsatta kompassnavigerande!

Uppgifter till Modul 10

I denna sista kursmodul ligger fokus på uppgifterna på att sammanfatta dina upplevelser och blicka framåt. Om du vill kommer du att få skriva ett brev till dig själv i framtiden och/eller göra ett collage över precis just det liv som du vill leva.

Lycka till!

Maria

*** 

INSPIRATIONSLISTA

 • Barth, Tom & Christina Näslund: boken Motiverande samtal – MI: att hjälpa en människa till förändring på hennes egna villkor 
 • Cameron, JuliaLev kreativt – hur du utvecklar ditt skapande jag i tolv steg, på engelska: The Artist’s Way)
 • Conway, Susannah: nyhetsbrev, e-kurser och det gratis studie­materialet Unravelling Your Year
 • Dalai Lama: Lycka! En handbok i konsten att leva
 • Forleo, Marie: videopodd, nyhetsbrev, e-kurser m.m.
 • Gerlofsson, Maria (Act and Grow): boken Mod – stå upp för dig själv, kurser, coaching
 • Gummesson, Elisabeth: boken Good enough – bli fri från din perfektionism
 • Hagstedt, Therese: blogg m.m. om att hitta rätt yrkesmässigt
 • Harris, Russ: boken Lyckofällan (en enkel och bra grundbok i ACT)
 • Hayes, Steven: boken Sluta grubbla, börja leva (en annan bra grundbok i ACT)
 • Helander, Maria: gratis mindfulnessmeditationer m.m.
 • Ingemarsson, Kajsa: boktrilogin om Hjärtats väg, guidade medita­tioner, resor m.m.
 • Ingemarsson, Kajsa & Karin Nordlander: boken Drömliv
 • Insight Timer: många fina guidade gratismeditationer, bl.a. med en av mina inspirationskällor Tara Brach och mig
 • Jinton, Jonna: vacker fotoblogg av en kvinna som följt sitt hjärta
 • Jönsson, Bodil: böckerna Tio tankar om Tid, Guld, Att utmana stressen (slutsåld på förlaget men kan finnas på bibliotek och antikvariat)
 • Kammebornia: blogg av Sofia Kammeborn, bland annat om att hitta skönhet och magi mitt i vardagen
 • LaPorte, Danielle: nyhetsbrev, blogg, böckerna The Desire Map och White Hot Truth
 • Live Awake: podcast med fina guidade meditationer (på engelska)
 • Livskompass: utbildningar i ACT, livskompasser att ladda ner, beställning av reflektions- och samtalskortleken från livsriktningsövningen m.m.
 • Lovind, Anna: nyhetsbrev om livsfrågor och kreativitet, e-kursen The Creative Doer, kreativa retreaterm.
 • Magic Lessons: podd om kreativitet med författaren Elizabeth Gilbert (som bl.a. skrivit Lyckan, kärleken och meningen med livet)
 • Moraeus, Lisa: boken Brinna och podden Leva gott om att göra skillnad och må bra under tiden
 • Mundekulla Retreatcentrum: kursgård med kurser, läger och retreater med olika fokus (exempelvis yoga, meditation, frigörande dans och samtal)
 • Omställningsnätverket: jobbar med inre och yttre omställning till ett mer hållbart liv och samhälle genom kurser, samtalscirklar m.m.
 • Prochaska m.fl.: boken Changing for Good (en bok om förändringens olika faser och vad som krävs för att förändring ska bli hållbar)
 • Randomly Remind Me: en app för att slumpvis få påminnelser om att exempelvis djupandas, göra en affirmation, fundera över hur jag känner mig just nu eller något annat (för Androidtelefoner, men det finns säkert något liknande för iPhone)
 • Sjögren, Jenni & Tinni Ernsjö Rappe: boken Lycka till! Om balans i livet och andra floskler
 • The Circle Way: boken The Joy of Caring for Children (på svenska i översättning av mig och min dotter Sanna: Lek och lyssna – att möta barn med värme och respekt) m.fl. av Medicine Story, webbplats med information, samtalsläger m.m.
 • Warberg, Fredrik & Jörgen Larsson: gratis reflektionsmaterial för samtalscirklar på webbplatsen Tidsverkstaden och boken Rik på riktigt
 • Yoga with Adriene: nyhetsbrev och massor av gratis yogavideor med Adriene Mishler